Witamina C w kosmetykach

Witamina C, dzięki swoim korzystnym właściwościom, jest często wykorzystywana jako składnik kosmetyków. Dostarczanie jej z pokarmem jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale zdaje się nie mieć większego wpływu na wygląd i stan skóry. Dlatego zaleca się miejscowe stosowanie zawierających ją preparatów kosmetycznych.

Jak działa?

Ma ona silne działanie antyoksydacyjne i aktywuje witaminę E. Wpływa także na aktywację syntezy kolagenu, a przez to na uszczelnienie naczyń krwionośnych i na ujędrnienie naskórka. Wykazuje również działanie wybielające poprzez zdolność do hamowania tyrozynazy, przez co redukuje melanogenezę (wytwarzanie melaniny w skórze). Działa przeciwzapalnie i przyspiesza proces gojenia, więc jest zalecana do skóry ze zmianami trądzikowymi.

SeniaShah/bigstockphoto.com

Dla kogo?

Witamina C ma tak rozległy zakres działania, że nie ma tu ograniczeń wiekowych. Korzystne efekty zauważą zarówno osoby młode ze skłonnością do trądziku, jak i osoby o cerze dojrzałej, z oznakami starzenia. Zaleca się ją przy różnego rodzaju zmianach pigmentacyjnych, zaczerwienieniach, rozszerzonych naczyniach krwionośnych, trądziku pospolitym i różowatym, oznakach starzenia skóry (wiotczenie, zmarszczki), a także przy cerze zmęczonej, szarej, ziemistej.

Jak wybrać, jak stosować?

Kierujmy się przede wszystkim zawartością witaminy C. Z jednej strony im wyższa zawartość procentowa, tym lepiej. Najlepsze efekty można zaobserwować przy stężeniu powyżej 15%, a w handlu dostępne są nawet kosmetyki z 30% witaminy C. Jednak wysokie stężenia mogą podrażniać skórę, dlatego nie są zalecane, gdy jest ona uszkodzona lub wrażliwa. Poza tym wymagają ochrony przeciwsłonecznej – stosowania preparatów z flitrami (najlepiej SPF 50) i ograniczenia ekspozycji na słońce. Jeśli więc nie wiemy, jakie stężenie można bezpiecznie zastosować, najlepiej wybrać 15% – jest skuteczne, ale nie stwarza ryzyka podrażnienia. Kosmetyki z niższym stężeniem witaminy C można stosować zarówno rano, jak i wieczorem. Natomiast preparaty o stężeniach wysokich są zalecane do stosowania na noc.

Witamina C może też występować w różnych formach, które różnią się stabilnością i działaniem na skórę. Kwas L-askorbinowy jest skuteczny, ale mało stabilny i może podrażniać. Dlatego w kosmetykach często stosuje się jego pochodne. Palmitynian askorbylu wolno się uwalnia, więc działa łagodniej niż czysta witamina C i jest polecany dla cery wrażliwej. Jednak jest słabo przyswajalny. Glukozyd askorbylu jest również łagodniejszy niż czysty kwas L-askorbinowy, ale dobrze wnika w skórę. Sól magnezowa fosforanu askorbylu (MAP) ma łagodne działanie i powoli się uwalnia, podobnie jak sól sodowa fosforanu askorbylu (SAP). Ta druga ma działaniue antybakteryjne, więc jest polecana m.in. dla cery trądzikowej. Skuteczny, a zarazem łatwo przyswajalny i dobrze tolerowany przez skórę jest tetraizopalmitynian askorbylu. Ma jednak dość wysoką cenę, więc i kosmetyki z jego zawartością są droższe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.