Zastosowanie ananasa w kosmetyce

Ananas ma cenne właściwości odżywcze i lecznicze ze względu na zawartość bromelainy – mieszaniny pięciu enzymów proteolitycznych. Ekstrakt z ananasa jest także wartościowym składnikiem wykorzystywanym w produkcji kosmetyków.

Bromelaina już od kilkudziesięciu lat jest stosowana jako środek wspomagający leczenie wielu schorzeń. Hamuje działanie niektórych prostaglandyn – tych, które odpowiadają za powstawanie bólu i stanu zapalnego – a zarazem pobudza tworzenie prostaglandyn działających przeciwzapalnie. Dzięki temu zmniejsza ból spowodowany urazami, wspomaga leczenie ran i oparzeń, przyspiesza gojenie. Zmniejsza także skłonność płytek krwi do zlepiania się, więc jest wykorzystywana w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Zmniejsza również gęstość śluzu w oskrzelach, więc może być pomocna w leczeniu astmy. Oprócz tego ułatwia przyswajanie antybiotyków. W dietetyce jest stosowana jako suplement ułatwiający odchudzanie.

fot. Benjamin Thompson, flickr.com

Ze względu na wspomniane właściwości bromelainy, zawierający ją ekstrakt z ananasa ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jest składnikiem środków wspomagających gojenie ran i blizn oraz wchłanianie krwiaków. Działa peelingująco i oczyszczająco. Rozjaśnia przebarwienia i wspomaga leczenie trądziku. Łagodzi podrażnienia po zabiegach kosmetycznych.

Kolejną właściwością ekstraktu z ananasa jest zdolność do regulowania transepidermalnej utraty wody (TEWL) ze względu na zawartość mono- i oligosacharydów. Składniki te wiążą wodę, przez co utrzymują właściwe nawilżenie warstwy rogowej naskórka. Natomiast kwasy organiczne (AHA) złuszczają martwy naskórek. Z kolei witamina C jest silnym antyutleniaczem, stymuluje produkcję kolagenu w skórze i rozjaśnia przebarwienia.

Ekstrakt z ananasa jest składnikiem m.in. peelingów enzymatycznych, kremów antycellulitowych oraz maseczek wygładzających i oczyszczających.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *